JANGAN BERBOHONG TENTANG FAKTA SEJARAH KEMERDEKAAN…

August 27, 2012

Setiap tahun – pada bulan Ogos – rakyat negara ini telah di tipu dan di bohongi oleh Umno (untuk melayu no otak) tentang MERDEKA. Melalui media yang mereka miliki mereka telah memekik melolong menjaja fakta bohong tentang apa yang mereka panggil sebagai merdeka.

Malaysia ditubuhkan BUKAN pada 31 Ogos. Jangan bohong. Pada 31 Ogos 1957 ialah hari British lari setelah di perangi oleh rakyat Persekutuan Tanah Melayu. 31 Ogos TIDAK ada sangkut paut dengan projek Malaysia.

Malaysia di tubuhkan pada 16 September 1963. Malaysia ialah projek British.

British menjajah Tanah Melayu ( termasuk Singapura ). Rakyat telah bangun melawan dengan mengangkat senjata. Adalah bohong apabila di tulis dalam buku sejarah dimana Umno telah mengatakan kita Merdeka tanpa tumpah darah.

Ini bohong besar. Ribuan nasionalis telah mati berjuang melawan British.

Rakyat Tanah Melayu telah melancarkan Perang Rakyat melawan British semenjak Jun 1948. Penjajah British memanggilnya Darurat. Ini bukan darurat. Tidak ada sesiapa pun dalam darurat. Rakyat tidak darurat pun. Yang dalam darurat ialah British kerana mereka sedang di serang.

Kesatuan Melayu Muda ( KMM), Parti Komunis Malaya (PKM), Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS ), Hisbul Muslimin adalah badan-badan politik yang lebih awal bagun berjuang untuk memerdekakan Persekutuan Tanah Melayu.

Ini sejarah bukan kelentong.

Di mana UMNO waktu itu? Tak wujud pun lagi.

Pada tahun 1941 ketika badan dan parti-parti politik ini bangun bergerila menentang Jepun , Umno belum pun wujud. Gerakan nasionalis ini telah mula menyusun gerakan untuk menghalau British sebelum Jepun sampai. Apabila Jepun datang ke Tanah Melayu pada tahun 1941 mereka belajar bergerila dengan bergerila. Mereka belajar perang melaui perang menentang Jepun.

Ini sejarah bukan kelentong.

Dimana Umno? Tak de lagi.

Badan politik yang PERTAMA menuntut merdeka ialah KESATUAN MELAYU MUDA (KMM) yang di pimpin oleh Ibrahim Yacoob. Slogan parti yang ditubuhkan pada tahun 1938 ini ialah MERDEKA!

Apa slogan Umno …. Ciiitttt nak cakap pun malu. Parti hampeh ini di wujudkan oleh British pada tahun 1946 sesudah semua parti Nasionalis lain diharamkan atau pemimpin mereka di penjara atau dibunuh. Slogan nya ….Hidup Melayu !

Ini sejarah bukan kelentong.

Apabila parti nasionalis lain angkat senjata bergerila, Umno buat apa ?….. pergi berunding dengan British. Hampeh ! Ini lah pembelotan namanya.

British kalah teruk. Untuk memastikan harta kekayaan British – lombong bijih dan ladang getah – di jaga dengan baik British telah mengangkat Umno untuk ‘ jadi budak suruhan’.

Ini sejarah bukan kelentong.

Sesudah British lari dari Tanah Melayu timbul pula gerakan nasionalis di Borneo. Rakyat Sabah, Sarawak dan Brunei ingin Merdeka. Mereka memanggil negara mereka Kalimantan Utara dengan gerakan gerila bernama – PARAKU – Pasokan Rakyat Kalimantan Utara.

British melihat ini bahaya. Harta mereka di Tanah Melayu telah dapat di selamatkan kerana ada barua mereka di sini. Lalu projek Malaysia di telurkan. Malaysia ialah sebuah projek British untuk memastikan harta kekayaan mereka dapat dijaga terutama minyak di Brunei.

Dalam masa yang sama Parti Rakyat Brunei yang anti British di bawah pimpinan Al Zahari menang dalam pilihanraya. Parti Rakyat di haramkan. Al Zahari di tangkap. Anak raja yang berumur 9 tahun ketika itu di nobatkan. Tentera British dan Ghurkha menjaga Brunei. Sultan Tua yang bersimpati terhadap nasionalis di ketepikan. Brunei menjadi tanah jajahan syarikat minyak Shell/BP. Brunei tidak masuk dalam gagasan Malaysia.

Singapura yang semenjak beribu-ribu tahun ialah sebahagian dari Tanah Melayu keluar dari Malaysia pada tahun 1964. Ini juga projek British berjangka panjang. Singapura diperlukan untuk memainkan peranan seperti Isreal dalam dunia Arab. Singapura kini adalah ‘Israel’ dalam dunia Melayu.

Dunia Melayu – Indonesia/Tanah Melayu/Selatan Siam – adalah sebahagian dari konsep Melayu Raya yang di bawa oleh KMM pada tahun 1938.

Ini sejarah bukan kelentong.

Jadi apa kena mengena 31 Ogos dengan Malaysia. Tahlah setahu aku tarakkkkk!!

Rakyat Sabah dan Sarawak di paksa masuk Malaysia oleh British. Kerana itu hingga ke hari ini majoriti rakyat Sabah dan Serawak ingin merdeka dan berkerajaan sendiri. Mereka tidak ambil kisah pun tentang 31 Ogos. Parti Umno pun tak diterima di Sarawak sehingga ke hari ini…Apa sebab..? ..Lu pikirlah sendiri…

Ini pun sejarah juga…bukan kelentong

Sebab tulah Malaysia ni termasuk didalam negara-negara Komanwel. Komanwel merupakan lanjutan Empayar British yang lahir daripada Persidangan Imperial pada akhir 1920-an. Selepas negara-negara jajahan British mencapai kemerdekaan, komanwel telah ditubuhkan untuk menyatukan negara-negara bekas jajahan British ini dan semua ahlinya menganggap Ratu Elizabeth II sebagai Ketua Komanwel. Maknanya negara-negara yang merdeka dibawah jajahan British akan mengikut acuan yang telah dibentuk oleh British. Dari sudut fisikalnya memanglah kita dah dimerdekakan oleh British tetapi British dah meninggalkan satu legasi yang kekal iaitu Perlembagaan Persekutuan yang ditulis oleh Lord Reid yang menjadi acuan pemerintahan di negara kita.

Ini pun sejarah juga…..

JANGAN JADI BARUA BRITISH

1 – British memberikan kuasa kepada Umno pada 31 – ogos 1957

2 – Rumah pasong Bukit Kepong diserang pada 23 februari 1950

3 – Mata- mata @ Polis dapat ‘diraja’ pada tahun 1958

4 – Menjadi polis diraja persekutuan pada tahun 1963

5 – Ketika rumah pasong Bukit Kepong diserang ketua polis bernama SIR ARTHUE E.YOUNG – ini bukan nama
melayu

jangan jadi BARUA
mana ada sangkut paut pdrm
mana ada sangkut paut dengan diraja

janganlah bodoh kan orang melayu
orang melayu dah ramai bodoh
ini kita nak bodohkan lagi

cerahkan pemikiran orang melayu
jangan di bonsaikan pemikiran melayu
jadikan melayu bijak berfikir

bila melayu bijak berfikir
melayu akan tendang gerombolan
UNTUK MELAYU NO OTAK ini…ini PASTI……hu hu

Sir Arthur E. Young pada 15 Disember 1952. Melalui arahannya, Arahan Pesuruhjaya Polis No. 36, tahun 1952: “Operation Service”, A. E. Young menegaskan pendekatan polis…….

Hampir setahun selepas Hari Kemerdekaan, iaitu pada 24 Julai 1958, DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Almarhum Tuanku Abd Rahman Ibni Almarhum Tuanku Mohamad telah berkenan mengurniakan gelaran ‘Diraja’ kepada Pasukan Polis Persekutuan Tanah Melayu. Upacara ini dijalankan di Pusat Latihan Polis (PULAPOL), Jalan Semarak, 54100 Kuala Lumpur. Mulai dari saat itu pasukan polis dikenali dengan nama “Polis Diraja Persekutuan” atau “The Royal Federation of Malayan Police” dan pada 1963 ditukar kepada Polis Diraja Malaysia

12 Responses to “JANGAN BERBOHONG TENTANG FAKTA SEJARAH KEMERDEKAAN…”

 1. dianto alpacino Says:

  Lu pun kurang ilmu bro dan byk juga pembohongan dlm blog lu..Tak faham tentang merdeka dan tak faham tentang erti perjuangan tiap tiap parti yg lu sebut.,lu main hentam saja.Contoh satu saja bro’k.,PKM dia mahu perjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu ke bro’k.
  Lu pandai cakap org bohong,org barua tapi lu juga byk bohong bro’k..Tak tahu la lu ni siapa punya barua.
  Lu ni bukan Blogger tetapi GoBlog bro’k..

  • amirul84 Says:

   apa pula erti perjuangan umno dalam kemerdekaan…celik akal sikit..kalau dah di hidang dengan sukatan pelajaran dan buku teks kerajaan umno tak payah nak sembang banyak la….bagi satu pemimpin umno yang mati dalam menegakkan kemerdekaan di tanah merlayu ni…perjuangan bukan menentang jepun sahaja tetapi berjuang menentang british..ade ke pemimpin umno dahulu berjuang menentang british…malahan menagih kemerdekaan dengan cara yang agak hina.. pergi ke London minta kemerdekaan…itukah cara kemerdekaan orang umno…kenapa perjuangan tok jangut..mat kilau..dato bahaman tidak diangkat…lu pikir guna kepala mu yang kosong macam tin tu…kalau merdeka tetapi masih gunakan lagi pelembagaan yang dinaung oleh Lord Reed itu bukan kemerdekaan namanya..tapi penghambaan kepada mereka…gua tak kisah kalau lu cakap gua goblog ke…yang penting gua cari baca..gua selidik dan gua nilai sendiri…gua tak bangang macam orang umno yang terima bulat-bulat penghambaan kepada barat..sorry to say bro..tak suka jangan baca…

   • Yusdianto Alpacino Says:

    Apa yg lu membebel ni bro’k…
    Gua komen pasal lu membebel merapu soal kemerdekaan sampai lu ckp Parti Komunis Malaya pun di kira pejuang kemerdekaan.Kalau parti lain tu gua kira ok la mendengarnya..Apa la lu bro’k..Lu betul betul goblog la bro’k.Ni lu menceceh soal UMNO lak.
    Lu sendiri kata Melayu dah la bodoh..tetapi lu tak sedar yg lu hidup dengan aman damai dan boleh pandai sampai jadi Goblog…ger dalam negeri yg di urus dan di takbir oleh org Melayu
    Lu ni netul betul malaun la bro.k..
    Lu kata singapura mirip israel..tu gua no komen la..
    Tapi lu sedar tak yg lu ni bro’k serupa 100% mirip Yahudi.
    Lu ni nama je Melayu dan Islam…tapi perangai serupa Yahudi bro’k.
    Jangan la lu nak klentong klentong kat sini..Mungkin lula melayu yg bodoh al bebal…jangan la anggap yg Melayu lain tu bodoh mcm lu Bro’k.
    JANGAN GERAM YE BRO’K..
    KALAU GERAM SGT ANTUK LA KEPALA LU BYK BYK KALI KAT TEMBOK.
    BYE BYE …BRO’K .

   • amirul84 Says:

    hahaha…sekadar membebel bedasarkan buku teks tingkatan 3 sekolah menengah tak payah nak sembang banyak…selidik dulu kenapa aku cakap mcm 2..bukan terus meroyan macam orang gila…kau tahu kisah kenapa chin peng bunuh henry gurny dekat bukit tinggi satu masa dulu..x ade dalam buku sejarah beb..semuanya digelapkan oleh abah najib kau tu…dan kau tahu kenapa british nak sangat malaysia ni menurut pelembagaan reed setelah merdeka…kalau tak tahu pi la serch banyak2..ade internet jangan habiskan masa dok meroyan tanpa sebarang ilmu…lu pon agaknye tak tahu kan yang tuanku abdul rahman sendiri berjanji dengan PKM akan adakan rundingan kali kedua setelah rundingan di baling dilakukan..tapi dasar umno penipu…janji tu Tuanku mungkiri..kau tahu sebab ape???pi serch sendiri…gua tak rase aman..sape cakap gua aman…lu orang je yang rase aman dengan kes bunuh hari2 ade dalam surat khabar…selagi Islam syumul tak ditegakkan dan menggantikan penghambaan kepada british..selagi tu gua tak aman…selagi mana pemimpin umno yang makan rahsuah tak ditangkap..selagi tu maysia x aman…hahaha…yahudi..lawak la lu bro…pemimpin lu sendiri jumpa yahudi..berdagang dengan yahudi..tiru logo satu malaysia yahudi…minta nasihat yahudi..lu cakap wa yahudi….sah dah lu ni bukan je tin kosong..tapi bangang…orang tak setuju dengan hukum Allah macam pak jib mu tu islam x lagi..kutuk hukum Allah tapi mu dok relex kate malaysia aman ni mu tu islam ke tak???wa punye suke la wan nak cerite pasal ape pn..ni blog wa..wa tak suruh pn lu masuk wa punyer blog…wa letih la layan mu ni bro..pegi la jauh2 pi search sejarah2 melayu lama..pas tu baru datang sini…

  • mie Says:

   apa yg bohong ttg artikel diatas? ianya berfakta. parti komunis mmg perjuangkan kemerdekaan mengikut acuan dan fahaman mereka. sbb tu mereka menentang british, jepun dan parti melayu yg jadi tali barut british. anggota mereka punyai jati diri dan semangat juang yg hebat. buktinya mereka rela berlapar di hutan demi kelangsungan perjuangan mereka. mereka tak pernah gadai prinsip perjuangan mereka. malah anggota mereka ramai yg terkorban. lantaran tak terdaya melawan mereka, british akhirnya mengharamkan pkm dan mengistiharkan mereka sbg pengganas… umno meneruskan pengharaman ini hingga kini. keanggotan pkm bersifat multi rasional…ada cina,ada melayu. antara pemimpin mereka adalah rashid maidin, chin peng,shamsiah fakeh dan beberapa nama lagi.

 2. amirul84 Says:

  tu aku cakap kalau membebel tanpa menilai dulu isi memang macam ni jadinye…semua fakta yang aku bagi semua ditolak mentah2…nilai la dulu..cari la dulu…ade ke wa cakap semua orang gomen ni wa benci…wa cakap wa benci umno..gua sayang gua punya negara tapi gua benci wa punya pemerintah…tak bermaksud wa benci umno wa jugak benci dengan negara wa…lu kena paham negara ni bukan umno punyer…sibuk pulak tanye a mintak kerja gome pulak…bukan umno yang bagi wa rezeki la…dan bukan umno jugak bagi malaysia yang lu cakap aman ni.. hukum Allah yang lu tak nampak dengan mata kasar lu berjuang..lu ingat kita ni boleh masuk syurga senang2 je ke…kalau pemimpin x betul lu sokong..lu ingat lu boleh selamat ke di akhirat…jangan lu pikir lu boleh hidup kat dunia ni selama-lamanya..pemimpin lu tolak terang2 hukum Allah lu tak sedar ke..perjuangan bukan hanya untuk redha di dunia je bro…akhirat pn same jugak…semua datang dari Allah….Bagi bukti yang wa cakap semua orang melayu bodoh…silakan…jangan pandai cakap je…i

  itu sejarah bro..yang tak tulis dalam buku tingkatan 3 yang lu bace bro…dah banyak sangat percanggahan..wa tanye lu/..lu tak jawab lagi..sape pemimpin umno dulu yang terbunuh kerana perjuangkan kemerdakaan..??? buku teks yang lu bace pn x ade jawapan lu…lepas tu claim perjuankan kemerdekaan…gua tak geram pn..ni wa punya idologi…wa tak kisah pn kalau lu nak kate apa..sebab wa tak mengharap apa2 dari lu..setakat orang umno macam lu ni..banyak dah wa jumpa…ade lagi yang teruk dari lu..

  • AL Says:

   Tak payah la Lu cerita pasal Fakta.
   Fakta yg Lu dapat pun Lu cedok dari internet atau Teks buku buku yg di tulis oleh manusia juga..Org yg menulis tu pun akan menulis mengikut selera mereka sendiri..Allah sahaja yg maha mengetahiu akan kebenaran nya.
   Sepert Lu juga…lu tulis ikut selera Lu juga..agar sedap telinga lu dengar..Lepas tu Lu kata itu Fakta benar.
   Gua mahu tanya Lu…Lu hidup kah masa zaman KMM di tubuhkan?Lu hidup kah masa time Jepun attack Malaya.?
   Tentu tidak kan…
   Gua agak pun paling tinggi Lu punya umur dalam 35 tahun..Oleh itu apa fakta yg lu dapat semua tu lu cedok dari tempat tempat lain atau lu dengar dari cerita cerita org..Kalau org itu lu suka.,apa dia kelentong pun lu kata betul.
   Perkara ini sebenarnya simple Bro’K…Kita semua ada akal dan otak dan mengaku diri kita ni pandai dan bijak sana..
   Bila kita rasa Fakta sejarah ni tak betul…Ada platform nya utk mengetegahkan pandangan dan Fakta Fakta kita..
   Negara kita ni byk Iahli ahli sejarawan yg boleh kita ajak berdialog dan memperbetulkan apa yg salah.
   Tapi Bro’K….cara Lu lain…lu mcm benci sangat sama olang Melayu dan UMNO.,Lu cerita,membebel yg bukan bukan sampai gelar Melayu semua BODOH…Kemudian Lu mahu berselindung pula atas nama islam dengan mengatakan mahu menegakkan Islam Syumul kononnya….Bikin malu je nama Islam..
   Bro’k….
   Islam tak mengajar kita menjadi batu Api Ronson.
   Islam tak mengajar kita menghina sedara kita sendiri.
   Setiap org Islam itu bersaudara.,walau pun dia tu jahil dari segi akidah..Selagi dia mengaku yg Tiada tuhan melainkan Allah swt yg patut di sembah dan Nabi Muhammad SAW adalah Rasul Allah.,selagi tu la dia bersaudara dgn kita.
   Kalau mahu cerita Bro’k…esok pun tak habis..
   Tapi apa yg Gua nyatakan di atas…Satu pun Lu tak Pass.
   Baca je BLOG Lu…Lebih menjurus kepada mengapi api kan org agar org jd sangat benci..
   Sebab tu lah sampai terjadi org tunjuk punggung pd gambar/org pijak gambar..Tu semua angkara org org mcm lu la..Tulis sampai mengapi apikan org….Itu kah cara Islam Syumul yg Lu mahu ketengahkan ye Bro’K…Buat malu je Bro’k.
   Dulu gua boleh jalan aman damai kat dataran merdeka tu.Relax relax malam hari tengok TV besar..Sekarang mahu keluar pun jd takut..
   Lepas tu lu kata Polis pulak jahat.Lu kata Polis lak barua..
   Lu pulak Bro’k….siapa punya BARUA dan PENCACAI..?
   Gua dengar tentu loaded ye org org mcm lu.
   Begini Bro’K…mesti ada tanggungjawab Bro’k dlm menulis.Lu Jgn jadi jahat sombong dan bongkak mcm Yahudi…Ini nasihat dari sedara Islam Lu…itu pun kalau lu Islam..
   Tapi gua rasa la…dari tengok apa yg Lu tulis dlm Blog lu ni..Lu ni Anti Melayu dan Anti Islam.
   Ini ada satu cerita buat Lu Bro’K…
   Dulu dulu ah…masa gua muda muda…Bila itu anak org Cina sudah jatuh cintan sama itu anak org Melayu dan mereka sudah syok sampai mahu kawin ah…Itu Emak Ayah bdk cina tu akan cakap..,Wa punya anak sudah kawin masuk Melayu lo…
   Mrk tak cakap tau Wa punya anak kawin Masuk Islam..
   Itu lah beza nya dulu…Bila kita sebut je Bangsa Melayu.. secara tak langsung ianya melambangkan Islam.
   Lain kali ingat ingat Bro’k..Bila Lu mahu kata Melayu itu Bodoh..
   JANGAN GERAM YE Bro’K…
   Bye Bye.

   • amirul84 Says:

    fakta yang wa dapat mestilah dari buku dan internet.tapi wa bukan macam lu terus amik bulat2 ape yang orang cakap..lu islam tapi lu tak perjuangkan dasar2 islam..lu nampak negara ni aman..tapi belum tentu Allah redha negara ni bro..kalau ape yang wa cakap ni salah..lu boleh saman wa.macam mat sabu saman mat utusan dulu..last2 utusan yang kalah..kebenaran akan terserlah jua bro..lu punya pemimpin makan rasuah..songlap duit rakyat lu x nampak coz lu berada di dalam kumpulan dorang jugak…kalau dah terlalu fanatik sangat dengan umno..pemimpin umno hina nabi pn lu x nampak..tongeng arak pn lu x nampak..baik buta mata dari buta hati bro…lu ingat wa reka sendiri ke bro..hahahha…lawak la lu bro…gua malas nak layan lu…cukup2 la wa layan lu…sebarang komen lu lepas ni wa x nak layan bukan kerana wa takut..tapi wa dah malas nak berbahas dengan orang mcm lu…bukan lu je sembang mcm ni…ramai lagi orang umno yang wa jumpe sembang serupa mcm lu…cukup2 la wa layan lu bro…jangan marah bro..salam…

 3. gusman Says:

  malaysia stupid…….buktinya sampe sekarang kalian (malaysia)tetap jd boneka budak nya british

 4. chantika Says:

  Oh gitu ya ceritanya….

 5. Nyf Says:

  blog mcm konsep mlepaskn sakit ati jer ne..xpyhlh berfakta2 sgt..

 6. RapperZ Says:

  asalamualaikum…alpacino…btoi la si admin kata…otak hg ni mcm tin kosong..ahaha…mmg la melayu bodoh…klau melayu pandai…xdak la bini najib buat rambut mcm sarang tebuan smpai nk pkai tudung pn xboleh…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: